Zoek je volgende sollicitatiegesprek met deze tips

Waarom heb je gekozen voor dit bedrijf? Waarom zouden wij jou kiezen? Als je drie goede eigenschappen over jezelf zou noemen, waar zou je dan voor kiezen? Iedereen herkent deze vragen wel. Het zijn namelijk vragen die worden gesteld tijdens een sollicitatiegesprek. De arbeidsmarkt is krapper dan ooit, wat betekent dat er grote personeelstekorten ontstaan. Om je heen hoor je bij bijna alle bedrijven dat ze mensen zoeken en vacaturebanken met bijvoorbeeld vacatures Groningen staan vol met allerlei verschillende banen. Nieuwsgierig hoe jij je volgende sollicitatiegesprek kan voeren? Lees dan snel de tips hieronder!

De arbeidsmarkt is krapper dan ooit

De arbeidsmarkt is dus krapper dan ooit wat betekent dat jij op heel veel verschillende plekken aan het werk kan. Een sollicitatiegesprek plannen is dus niet zo moeilijk, omdat bijvoorbeeld vacatures in Groningen de grond uitschieten, maar een sollicitatiegesprek bij een werkgever waar je ook echt graag wil werken kan soms moeilijker zijn. De eerste tip die wij jou dan ook kunnen geven is dat je gaat solliciteren bij een baan waar je ook echt graag wil werken. Wanneer je namelijk enthousiast over een bedrijf bent, neem je hele andere energie met je mee dan wanneer je gaat solliciteren bij een bedrijf omdat je per se moet werken.

Bij welke werkgever zie jij jezelf werken?

Het is dus belangrijk dat je bij een bedrijf gaat solliciteren waar jij jezelf ook echt ziet werken. De volgende tip is dan ook dat je goed op onderzoek uitgaat wat je precies wilt. Voordat je een sollicitatiegesprek krijgt, moet je vaak je CV en motivatiebrief inleveren. Het is dan belangrijk dat je in je motivatiebrief zet dat je echt onderzoek naar het bedrijf hebt gedaan, omdat je daar zelf ook echt graag wil werken. Zo laat je zien dat je niet alleen maar solliciteert omdat je werk nodig hebt, maar dat je je ook echt verdiept het in het bedrijf. Vaak heb je dan al een streepje voor op andere kandidaten.

Welke bijbaantjes waren vroeger leuk en welke vooral niet?

Maar hoe weet je dan welk bedrijf er bij je past? De tip daarvoor is dat je goed nagaat wat je wel en niet leuk vindt om te doen. Misschien heb je vroeger bijbaantjes gehad waar je echt de hekel aan had, het is dan ook belangrijk dat je zeker niet iets gaat doen in deze sector. Je weet namelijk op voorhand al dat je dat de vorige keer ook niks aan vond. Heb je een bijbaantje gehad die je liever voor altijd had gehouden? Ga dan verder zoeken in die sector en kijk wat daar voor vacatures te vinden zijn.

Bereid je goed voor op je sollicitatiegesprek

De laatste en misschien wel de belangrijkste tip is dat wanneer je een sollicitatiegesprek op de agenda hebt staan, je je hier ook echt goed op voorbereid. Weet wie je gesprekspartner is die dag en probeer zoveel mogelijk te weten te komen over je werkgever en wat ze bieden voor werknemers. Zo laat je zien dat je de baan echt graag wil en dat vindt een werkgever voornamelijk het belangrijkst. Iemand die echt voor het bedrijf wil gaan!

Dit vind je misschien ook leuk...