Zo herken je chirurgische mondkapjes

Het is erg belangrijk om maatregelen te nemen om je te beschermen tegen de verspreiding van het coronavirus en andere ziekten. Chirurgische mondkapjes zijn een manier waarop mensen kunnen helpen de verspreiding van deze virussen te voorkomen. Chirurgische mondkapjes worden ook wel medische mondkapjes genoemd, en er is een groot verschil tussen de kwaliteit van chirurgische mondkapjes en niet-medische mondkapjes. Dit komt omdat de kwaliteit van niet-chirurgische maskers niet kan worden vastgesteld. Hoe je chirurgische mondkapjes kan herkennen als je ze wilt kopen, lees je hier!

Chirurgische mondkapjes herkennen

Als je je optimaal wilt beschermen tegen het coronavirus en andere virussen die via de lucht verspreid kunnen worden, is het sterk aan te raden om chirurgische mondkapjes te dragen. Chirurgische mondkapjes zijn er grofweg gezien in twee verschillende soorten. Dit zijn de type 2 maskers en de FFP maskers. Beide typen chirurgische maskers zullen we hieronder verder bespreken, zodat je weet waar je op moet letten als op zoek bent naar deze maskers.

Type 2 chirurgische mondkapjes

Type 2 chirurgische mondkapjes beschermen je omgeving tegen de druppels die ontstaan als je praat en ademt. Dit type mondkapje kun je herkennen aan de verpakking. Op de verpakking van deze mondkapjes moet vermeld staan dat dit medische mondkapjes zijn. Daarnaast hebben deze chirurgische mondkapjes ook een CE-markering. CE staat voor Conformité Européenne en geeft aan dat deze mondkapjes voldoen aan de eisen die de Europese Unie aan dit product stelt.

FFP chirurgische mondkapjes

De FFP chirurgische mondkapjes beschermen jou als drager door de lucht die je inademt te filteren. Er zijn FFP1, FFP2 en FFP3 chirurgische mondkapjes te koop. Het verschil tussen deze drie mondkapjes zit in hoe goed je beschermd bent, waarbij drie de beste is. Ook deze chirurgische mondkapjes moeten een CE-markering op de verpakking hebben staan. Daarnaast moeten deze maskers ook voldoen aan de eisen die worden gesteld in de Europese Verordening Persoonlijke Beschermingsmiddelen. Let hier dus goed op als je mondkapjes wilt kopen!

Dit vind je misschien ook leuk...