Welke verschillende soorten gordijnen bestaan er allemaal?

We trappen ongetwijfeld een open deur in wanneer we zeggen dat er op de markt heel wat verschillende soorten gordijnen zijn terug te vinden. Voor mensen die op zoek zijn naar gordijnen om te kopen voor in hun woning kan dit grote aanbod wel eens behoorlijk overweldigend zijn. Dat hoeft echter niet noodzakelijkerwijs het geval te zijn, integendeel. Op deze pagina hebben we voor jou namelijk even de verschillende soorten gordijnen die er bestaan op een rijtje gezet. Door het bekijken van deze informatie kan je dan ook met absolute zekerheid de best mogelijke keuze maken voor de gordijnen voor in jouw woning.

1.) Standaard, klassieke gordijnen

De meest eenvoudige gordijnen op de markt zijn de standaard, klassieke gordijnen. Deze beschikken niet alleen over een decoratieve functie. Ze zorgen er namelijk voor dat er nog steeds heel wat licht naar binnen kan vallen terwijl er tegelijkertijd toch een zekere mate aan privacy wordt gerealiseerd. Dit zorgt ervoor dat je perfect kan genieten van natuurlijk licht zonder dat iedereen op straat kan zien wat je precies in je woning aan het uitspoken bent. Een zogenaamd golvend glasgordijn was vroeger razend populair. Gedurende enige tijd leek die populariteit even te verstommen, maar tegenwoordig zijn er terug heel wat mensen die ervoor kiezen om deze in hun woning op te hangen. Wist je bovendien dat standaard gordijnen eveneens over een geluiddempende werking beschikken? Dit maakt ze uitstekend geschikt voor mensen die over harde vloeren beschikken in hun woning.

2.) Overgordijnen

Bij het bekijken van de verschillende soorten gordijnen die er bestaan vallen uiteraard ook meteen de zogenaamde overgordijnen op. Het betreft hier gordijnen die eigenlijk hoofdzakelijk over een decoratieve functie beschikken. Het leuke van dit type van gordijnen is dat ze verkrijgbaar zijn in ongelofelijk veel verschillende stijlen. Niet alleen de kleur kan verschillen, dit geldt ook voor de mogelijke motieven waar gebruik van wordt gemaakt. Bovendien is het ook nog eens zo dat je voor overgordijnen volledig zelf kan bepalen op welke manier deze precies worden opgehangen. Doe je dit bijvoorbeeld aan het plafond of toch eerder net boven het raam? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden!

3.) Rolgordijnen

Rolgordijnen kenmerken zich door een zeer strakke uitstraling. Dit zorgt ervoor dat ze uitstekend kunnen instaan voor het realiseren van (extra) verduistering. Van rolgordijnen kan bovendien worden gezegd dat ze niet uitsluitend op decoratief vlak interessant te noemen zijn, daarnaast nemen ze ook nauwelijks plaats in beslag. Eigenlijk zijn rolgordijnen in de praktijk dan ook niets meer dan een stevig, strak doek welke rond een buis wordt gedraaid. Net zoals bij overgordijnen het geval is geldt ook voor rolgordijnen dat ze altijd kunnen worden aangekocht in tal van verschillende kleuren evenals motieven.

4.) Vouwgordijnen

Eigenlijk kan er bij het bekijken van de verschillende soorten gordijnen die nu op de markt verkrijgbaar zijn worden gesteld dat de vouwgordijnen de plaats van de klassieke gordijnen hebben ingenomen. Dit in het bijzonder omdat ze toch net wat strakker ogen in vergelijking met de traditionele, golvende gordijnen. Ook voor vouwgordijnen geldt dat je kan kiezen voor een transparante of voor een verduisterende stof. Het belangrijkste voordeel dat is verbonden aan vouwgordijnen? Dat het mogelijk is om het doek los te maken waarna je ze in de wasmachine kan stoppen!

5.) Plisségordijnen

Ook de plisségordijnen behoren toe tot de groep met verschillende soorten gordijnen. Naar deze gordijnen wordt er in de praktijk vaak verwezen als zijnde zogenaamde ‘duettes’. Wat kenmerkend is voor de plisségordijnen is dat je ze eenvoudig zowel naar boven als naar omlaag kan bewegen. Dit zorgt ervoor dat ze toch net over een wat speelser karakter beschikt in vergelijking met een klassiek gordijn. Bovendien zal je bij het bekijken van de plisségordijnen kunnen vaststellen dat de structuur van het doek niet effen is, maar zich kenmerkt door een honingraatstructuur. Dit valt vooral op wanneer je deze gordijnen vanaf de zijkant bekijkt. De zogenaamde luchtpijpjes waar je bij plisségordijnen op kan rekenen zorgen ervoor dat deze gordijnen zich kenmerken door een prima isolerend effect. Hierdoor kan de warmte evenals de koude op een efficiënte manier buiten worden gehouden.

6.) Paneelgordijnen

Een overzicht met de verschillende soorten gordijnen is uiteraard niet compleet zonder ook de nodige aandacht te besteden aan paneelgordijnen. In principe is het zo dat paneelgordijnen eigenlijk brede banen zijn die zijn gemaakt van stof. Ze worden zowel aan de boven- als aan de onderkant op een zogenaamde roede geschoven. In de praktijk wordt er zeer vaak gebruik gemaakt van paneelgordijnen bij grote raampartijen evenals schuifdeuren en openslaande deuren. Dit gezegd zijnde is het natuurlijk nog maar de vraag of het hierbij wel echt gaat om een vorm van gordijnen. Daarover bestaat dan ook zeker en vast de nodige discussie. Dit gezegd zijnde, op het ogenblik dat je meerdere materialen evenals kleuren weet te combineren zal je kunnen vaststellen dat er een aangenaam, speels effect kan worden gecreëerd. Paneelgordijnen zouden in de praktijk tot slot ook dienst kunnen doen als scheidingswand.

Welke van de verschillende soorten gordijnen is het interessantst?

Het bovenstaande overzicht heeft je ongetwijfeld een goed beeld gegeven van de verschillende soorten gordijnen die allemaal op de markt zijn terug te vinden. Het spreekt echter voor zich dat je nu nog voor jezelf zal uitmaken welke van deze verschillende soorten gordijnen voor jou het interessantst is. Dat is een vraag waar veel mensen toch de nodige moeite mee ondervinden. Het antwoord op deze vraag is dan ook afhankelijk van verschillende zaken.

  • Over welke functie moeten je gordijnen precies beschikken?
  • Welk budget heb je beschikbaar voor je gordijnen?
  • Kies je voor standaard of toch liever voor maatwerk gordijnen?

Op basis van bovenstaande is het mogelijk om voor jezelf uit te maken welke van de verschillende soorten gordijnen op de markt nu voor jou echt het interessantst is. Let op, het spreekt voor zich dat je bij het uitkiezen van je gordijnen ook altijd stil zal willen blijven staan bij de visuele kenmerken waarover ze dienen te beschikken. Het wordt sterk aangeraden om deze altijd af te stemmen op de stijl van het interieur van je woning.

Kijk op de website van Doehetbudget voor een ruim en gevarieerd assortiment aan gordijnen en raamdecoratie.

Dit vind je misschien ook leuk...