Waarom een computerbril gebruiken?

Voel je dat je ogen overbelast zijn door lange uren achter je computer te zitten? Dan zou een computerbril misschien we de ideale oplossing voor je zijn.

Dankzij de snelle technologische ontwikkelingen zijn de meeste kantoren gedigitaliseerd, wat betekent dat je overal waar je kijkt computerschermen, tablets of mobiele telefoons vindt.

Over het algemeen werken mensen 8 à 10 uur per dag en dat is ongeveer minimaal 6 uur schermtijd. Wij, mensen, zijn sterk afhankelijk van computers en hierdoor worden onze ogen erg gespannen.

“Computerzichtsyndroom”

Als je merkt dat je ogen overdag gespannen en geïrriteerd zijn, kan dit komen door het computerzichtsyndroom. Dit is een tijdelijke oogaandoening die wordt veroorzaakt door lange tijd naar een computerscherm te staren zonder de juiste bril voor computergebruik.

Veel voorkomende symptomen van overbelasting als gevolg van computerschermen zijn onder meer droge ogen, wazig zicht, nek- of rugbelasting, roodheid van de ogen en duizeligheid.

Velen van ons dragen een bril om zichtproblemen te corrigeren, maar een gewone bril is niet hetzelfde als een computerbril. Een computerbril is speciaal gemaakt om vermoeidheid van de ogen te verminderen. Ze hebben een antireflectiecoating om verblinding te verminderen en een tint die helpt het contrast te verhogen voor gemakkelijker kijken en minder spanning. Een computerbril op sterkte is ook verkrijgbaar.

Blauw licht

We worden blootgesteld aan blauw licht op een normale zonnige dag. Maar zelfs licht van onze smartphones, tv’s, computerschermen en kunstmatige verlichting stellen ons bloot aan blauw licht.

Onze digitale apparaten zenden slechts een fractie uit van het HEV-licht dat door de zon wordt uitgezonden, maar het aantal uren dat we met onze apparaten doorbrengen, kan een negatief effect hebben op onze ogen.

Hoewel ons lichaam blauw licht nodig heeft, kan overmatige blootstelling eraan schadelijk zijn voor onze ogen.

Blauw licht reguleert het circadiane ritme, wat onze slaap / waakcyclus is. Zo weten onze lichamen wanneer ze moeten gaan slapen en wanneer ze moeten ontwaken. Blauw licht van de zon zorgt ervoor dat ons lichaam wakker wordt, maar onze gewoonte om onze digitale apparaten te controleren of voor de tv in slaap te vallen, kan onze natuurlijke slaappatronen verstoren door ons ’s nachts bloot te stellen aan blauw licht.

Onze ogen zijn niet gemaakt voor de moderne digitale wereld. Na verloop van tijd kan dit de lichtgevoelige cellen van het netvlies beschadigen. Naarmate we ouder worden, wordt het erger en worden we vatbaarder voor oogaandoeningen. Jonge kinderen zijn zelfs gevoeliger voor blootstelling aan blauw licht omdat de lens van hun ogen transparanter is dan volwassenen.

Wat zijn computerbrillen?

Veel mensen dragen om verschillende redenen een bril, maar niet alle glazen passen bij de gelegenheid. Je moet de juiste bril vinden die vermoeide ogen kan voorkomen en ervoor moet zorgen dat de schermtijd uw ogen niet schaadt.

Een computerbril helpt de schadelijke straling van computerschermen terug te stuiteren. Ze zijn voorzien van een antireflectiecoating die ervoor zorgt dat je ogen niet vermoeid raken.

Met een gemiddelde mens die meer dan 6 uur op een computerscherm werkt, is een computerbril zeer noodzakelijk. Anders ga je misschien elke dag naar huis met vermoeide en gespannen ogen.

Aan het eind van de dag komt een computerbril goed van pas en beschermt u uw ogen tegen een lange schermtijd. Zo’n bril noemt men een bluefilter bril. Waarom blue? Dat heb je hierboven gelezen.

Dit vind je misschien ook leuk...