Waar ga je huisvesten na een scheiding?

Als je eenmaal gaat samenwonen, ga je er natuurlijk niet vanuit dat je uiteindelijk gaat scheiden. Toch is dit iets wat regelmatig gebeurt. Dit is heel vervelend, want je wilt natuurlijk niet samen wonen als je in een scheiding ligt. Dit levert namelijk veel spanning op, al helemaal wanneer de scheiding zonder Utrecht mediation over het algemeen niet soepel verloopt. Maar waar ga je dan huisvesten na een scheiding? Dat lees je in dit artikel.

Wat kan ik precies doen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen, als je op zoek bent naar een woning. Vaak denken mensen dat het onmogelijk is om zo spoedig mogelijk een woning te vinden, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kijken of je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Je moet dan aan bepaalde voorwaarden voldoen, maar wie weet kom je hier wel in aanmerking voor. Een andere optie is urgentie aanvragen. Helaas is het niet altijd even makkelijk om urgentie aan te vragen, omdat ook dit vereisten heeft. Lukken deze twee opties niet? Dan kun je natuurlijk altijd navragen of je tijdelijk bij kennissen, vrienden, of familie onderdak kunt krijgen. Dit is misschien niet ideaal, maar het is beter dan helemaal geen dak boven je hoofd. Ook zou je het kunnen overwegen om een recreatiewoning te huren of om zelf een huis te kopen. Ik kan natuurlijk niet in je portemonnee kijken, maar het is natuurlijk wel ideaal als dit kan.

Het fenomeen dat parentshouses heet

Momenteel is er sprake van een groot aantal scheidingen. Het gevolg hiervan is dat er te weinig woningen zijn voor gescheiden partners. De woningnood is over het algemeen al erg hoog, wat het natuurlijk niet beter maakt. Dat is dan ook de reden dat diverse gemeenten tegenwoordig inzetten op parentshouses. Dit zijn simpelweg woningen die ervoor gemaakt zijn om tijdelijke woonruimten aan te bieden. Het gaat hier om woonruimten voor ouders die op dit moment een echtscheiding doormaken. Het is dus ook gewoon mogelijk om hier te wonen samen met een kind of meerdere kinderen. Een woonoplossing is er dus wel.

Na de scheiding in koophuis blijven wonen

Het gebeurt vaak genoeg dat mensen na de scheiding in het koophuis willen blijven wonen. Dit is natuurlijk fijn, mits dit financieel haalbaar is. Je hoeft dan niet op zoek naar een nieuw plekje, maar dit betekent wel dat je alleen voor de kosten moet opdraaien. Het is dus goed om te onderzoeken hoeveel hypotheek je krijgt als dit voor jou de beste optie is. Ga dus vooral in gesprek met een hypotheekadviseur als je denkt dat dit het beste voor jou zal werken. Ook een scheidingsmediator kan het een en ander uitleggen, maar dit heeft eerder te maken met de communicatie tussen jou en je partner over dit fenomeen.

Dit vind je misschien ook leuk...