Het verschil tussen vloercoating en een gietvloer

Ontzettend veel mensen zijn in de praktijk grote fan van gietvloeren. Het moet evenwel gezegd dat er hier ook een niet onbelangrijk nadeel aan verbonden is. Gietvloeren mogen dan misschien wel zeer aantrekkelijk ogen en bovendien ook ontzettend onderhoudsvriendelijk zijn, ze zijn in de praktijk veelal ook als behoorlijk duur te omschrijven. Voor mensen die graag een gelijkaardige stijl willen realiseren, maar daarvoor op zoek zijn naar een voordeliger alternatief is het zo dat een vloercoating een zeer interessant alternatief kan zijn. Dit is eigenlijk geen echte vloer, maar eerder een beschermlaag die over slijtvaste eigenschappen beschikt. Op deze manier kan een bestaande vloer over een prachtige, nieuwe afwerkingslaag komen te beschikken. Wil je hier nu graag meer over te weten komen? Dan is het zeker interessant om even verder te blijven lezen.

Wat maakt een vloercoating zo populair?

Een vloercoating is een naadloze evenals waterdichte kunstharslaag die kan beschikken over een basis van respectievelijk epoxy of polyurethaan. Voor deze coating geldt dat ze dienst doet als beschermingslaag op een bestaande vloer. De coating beschikt over een dikte van minder dan 1 mm. Kenmerkend voor dit type van slijtlaag is dat ze altijd zeer eenvoudig kan worden geplaatst.

Door het toepassen van een vloercoating wordt ervoor gezorgd dat de bestaande vloer over een (hoog)glanzende of matte uitstraling komt te beschikken. Dit bovendien geheel in een kleur naar keuze. Bovendien is het zo dat tegenwoordig ook een transparante coating tot de mogelijkheden behoort. Zoals eerder op deze pagina reeds benadrukt is er dus geen sprake van een nieuwe vloer. In plaats daarvan krijg je de beschikking over een speciale deklaag waarmee je de vloer op een efficiënte manier een vernieuwde look en / of bescherming kan geven.

Wat is het verschil met een gietvloer?

Voor een vloercoating en een gietvloer geldt dat ze niet zelden in één adem met elkaar worden genoemd. Voor vloercoatings geldt evenwel dat ze nog dunner zijn in vergelijking met kunststof gietvloeren. Dit zorgt ervoor dat ze ook financieel interessanter zijn. Ze voorzien je vloer van een strakke uitstraling die op visuele vlak grote gelijkenissen vertoont met een gietvloer. Omwille van het feit dat een coating minder dik is spreekt het voor zich dat ze niet (goed) bestand zijn tegen zware mechanische belasting. Bovendien is het zo dat een coating ook over een beperkte duurzaamheid beschikt. In vergelijking met een gietvloer biedt ze dan ook in de praktijk eigenlijk amper 5 jaar bescherming. Dit gezegd hebbende, voor iemand die op zoek is naar een (nog) voordelig(er) alternatief voor een gietvloer kan een coating zeker het overwegen waard zijn.

Wat zijn de extra afwerkingsmogelijkheden van een vloercoating?

Ook bij de keuze voor een vloercoating geldt dat je kan rekenen op verschillende mogelijke extra afwerkingsmogelijkheden. Enkele zaken waar je op dit vlak aan kan denken zijn met name:

  • Een toplaag met anti-slip;
  • Brandvertragende coating;
  • Lichtgevende epoxy coating;
  • Eventuele anti-statische eigenschappen;

Ben jij ook wel geïnteresseerd in het voorzien van één of meerdere van de bovenstaande extra afwerkingsmogelijkheden? Dan spreekt het voor zich dat je wel rekening dient te houden met kosten die iets hoger zullen komen te liggen.

Dit vind je misschien ook leuk...